۷ علامت مهم که نشان می دهد برنامه هفتگی نوجوان شما بسیار شلوغ و خسته کننده است!

ترجمه :

  آیسان پیرایش،عضو دپارتمان روانشناسی کارآمد

۱۲ دقیقه زمان لازم برای مطالعه

برخی از نوجوانان کارهای بسیار کمی برای انجام دادن دارند. در واقع مطالعات نشان می دهد که ۶۰ درصد از نوجوانان به طور متوسط هر هفته ۲۰ ساعت از وقت خود را جلوی تلویزیون و رایانه می گذرانند، ۷ درصد از آنها هم ۵۰ ساعت از وقت خود را هر هفته صرف این کار می کنند.  اما طیف دیگری از نوجوانان هم هستند که همیشه مشغول گذراندن کلاس های اضافی در مدرسه وکارهای نیمه وقت و فعالیت های  ورزشی هستند به طوری که زمان اضافه ای ندارند یا اگر دارند بسیار محدود است.

 «اگرچه کاپیتان تیم فوتبال یا رئیس شورای مدرسه بودن برای نوجوانان بسیار جذاب است ولی برنامه ای به این شلوغی برای آنها مشکل ساز خواهد بود. کمبود وقت آزاد می تواند به سلامت فیزیکی و روحی نوجوانان آسیب برساند. »

یافتن حد تعادل بسیار مهم است. شما والدین احتمالاً میخواهید سر فرزندتان به قدری شلوغ باشد که فرصتی برای سایر فعالیت های مخرب و اشتباه نداشته باشد و به دردسر نیفتد اما این نیز مهم است که فرزندتان هنگام دویدن از یک فعالیت به فعالیت دیگر از فرط خستگی هلاک نشود.

در بهترین حالت حتی اگر فرزندتان به صورت داوطلبانه و با رغبت سر خود را با فعالیت های زیاد گرم کند هم بدین معنا نیست که آسیبی نخواهد دید و تصمیم درستی گرفته است.

مراقب یکی از این۷ نشانه باشید تا بتوانید تشخیص دهید که فرزندتان دچار ازدیاد برنامه هاست و در صورت لزوم مداخله کنید.

۱ . نوجوان شما هیچ وقت بیکاری ندارد.

در حالی که شما نمی خواهید نوجوانتان بیش از حد بیکار باشد، کمی وقت آزاد می تواند برایش مفید هم باشد، می تواند به او کمک کند سرگرمی های جدیدی کشف کند یا یک موضوع جالب برای تحقیق پیدا کند، یا حتی زمانی برای فکر کردن داشته باشد.

  « نوجوانی دوره ای است که نوجوانان کشف می کنند که چه کسی هستند و در مورد آینده فکر می کنند. در این زمان است که بسیاری از رویاها متولد می شوند و همه این موارد به آرامش نیاز دارند. »

بنابراین از خود بپرسید آخرین باری که مشاهده کردید نوجوان شما در حال انجام کاری نیست کی بوده، یا کی از فعالیتی که اجباری نبوده، لذت برده است ؟ اگر تنها کاری که فرزند شما می کند انجام تمرینات مختلف یا مطالعه است بدین معناست که بیش از حد درگیر این قبیل فعالیت ها است.

۲ . نمرات امتحانی اش کاهش یافته است.

اگر دانش آموزی که متوسط نمراتش ۱۹ یا ۲۰ بوده اکنون ۱۲ یا ۱۳ می گیرد، به وضوح جای تعجب دارد. اعداد دروغ نمی گویند، اگر درصد های نوجوانتان در تست ها کاهش یافته، بدین معناست که وقت آن رسیده نگاهی عمیق به آنها بیاندازیم.اگر چه ممکن است نوجوان ها اعتراض کنند ولی فعالیت ها و تکالیف مدرسه باید در اولویت باشد چون به هر حال مجبور است از دبیرستان فارق التحصیل شود. توانایی های ورزشی با استعداد موسیقی آنها فقط تا جایی آنها را همراهی می کنند. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که فرزندتان زمان کافی برای انجام تکالیف مدرسه و مطالعه برای امتحاناتش دارد قبل از آنکه برای سایر فعالیت های فوق برنامه وقت بگذارد.

۳ . کمبود خواب دارد.

اگر سر نوجوان شما بیش از حد شلوغ باشد، فرصت نمی کند که تمام کار ها را طول روز انجام دهد. کمبود خواب ممکن است اولین چیزی باشد که نوجوان از آن رنج می برد. اگر چه توصیه می شود که نوجوانان حداقل ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشند، تحقیقات نشان میدهد که تنها ۷% از آنها به اندازه کافی می خوابند و کمبود خواب میتواند عواقب جدی داشته باشد. متاسفانه اغلب نوجوانان فکر می کنند که هر چه بیشتر بیدار بمانند کارهای بیشتری می توانند انجام دهند، اما کمبود خواب می تواند باعث کاهش بهره ورزی در روز بعد شود و هرچه فرد در انجام کاری کمتر کارآمد باشد باید زمان بیشتری را صرف انجام آن کار بکند.

«  فقدان خواب میتواند باعث ایجاد مشکلات جدی در سلامت روانی و جسمی شود »

۴ . مشکلات سلامتی دارد.

ازدیاد برنامه می تواند از چند طریق بر سلامت نوجوان شما تاثیر بگذارد، در این شرایط نوجوان شما وقت کافی برای مواظبت از خودش با خوردن غذاهای سالم یا ورزش کردن نخواهد داشت که با گذر زمان می تواند موجب ایجاد مشکلات سلامتی شود.

استرس انجام کارهای زیاد در مدت زمان کم نیز می تواند عوارض زیادی در سلامت جسمی و روحی نوجوان شما داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد استرس مزمن با امکان ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی از قبیل سیستم ایمنی تضعیف شده تا سرماخوردگی ساده و اختلالات قلبی عروقی و خود ایمنی، ارتباط دارد.

نوجوانانی که فشار زیادی را برای قبولی از دانشگاه های خوب متحمل می شوند، برنامه کاری فشرده ای دارند اما مطالعات نشان میدهد استرس مزمن خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد.

۵ . وقتی برای گذراندن با دوستانش ندارد.

ممکن است بین انجام تمرینات درسی و ورزشی و یا کار نیمه وقت، فرزندتان زمانی برای همراهی با دوستان نداشته باشد، این در حالی است که گذراندن وقت با دوستان برای رشد اجتماعی نوجوانان بسیار مهم است.

شاید فکر کنید دیدن دوستان در مدرسه برای فرزندتان کافی باشد اما حقیقت این است که آنها در مدرسه زمان خالی زیادی برای معاشرت با دوستان ندارند.

« نوجوان نیاز دارد تا به دور از قوانین مدرسه و بزرگسالان زمانی را با دوستان خود سپری کند. پس می توانید به آنها در این زمینه کمک کنید تا درگیری ها ومشکلات خود را حل کنند و با دیگران ارتباط برقرار کنند »

۶ . کل روز را مشغول کار کردن هستند و هیچ تفریحی ندارند.

اگر نوجوان شما علی رغم اینکه عاشق نواختن پیانو است تمرین های خود را به تعویق می اندازد، بدان معناست که دچار ازدیاد برنامه شده است. همچون نوجوانی حتی به فعالیت های تفریحی مورد علاقه خود مانند فیلم دیدن با دوستان یا رفتن به رستوران با خانواده نیز ” نه ” خواهد گفت.

اگر فرزندتان دیگر در فعالیت خاصی که قبلا دوست داشت شرکت نمیکند کمتر جای نگرانی دارد چون شاید دیگر علاقه ای به انجام آن ندارد، اما اگر دیگر هیچ فعالیتی او را شاد نمیکند باید نگران شوید و تدابیری اتخاذ کنید. چون ممکن است دچار اضطراب و یا افسردگی شده باشد.

۷ . شما به عنوان والدین هم دچار خستگی شده اید.

حضور در بازی های ورزشی هفتگی، کنسرت های گروهی و سایر فعالیت ها ممکن است برای نوجوان خسته کننده باشد و اگر شما بیشتر زمان خود را صرف چنین فعالیت هایی میکنید و از ازدیاد آن برنامه ها رنج می برید، بسیار محتمل است که فرزندتان هم از این فعالیت ها خسته شده باشد.

 « اینکه الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید بسیار با اهمیت است پس بهتر است زمان بیشتری را صرف مراقبت از خود بکنید  »

آخر هفته ها را به خود استراحت دهید، مثلا گاهاً به مسافرت های یکی دو روزه بروید. به فرزندتان نشان دهید که همیشه مجبور نیستید مشغول انجام کاری باشید.

چگونه به نوجوانی که دچار ازدیاد برنامه است کمک کنیم؟

اگر فکر می کنید که سر فرزند شما بسیار شلوغ است حتما باید دست به اقداماتی بزنید. اولین اقدام این است که خود را جای فرزندتان بگذارید تا بفهمید او چه احساسی دارد. احتمالش بسیار کم است که نوجوانتان همه فعالیت هایی را که درگیر آن است دوست داشته باشد!

برخی اوقات ممکن است نوجوان  بخواهد که بعضی از فعالیت ها را کنار بگذارد. این به نفع وی خواهد بود. بنابراین با درخواستش موافقت کنید البته اگر آن فعالیت مربوط به موارد درسی و مدرسه اش نیست و بگذارید بعد یک مدت خودش تصمیم بگیرد که آیا دوست دارد دوباره سراغ آن فعالیت برود یا نه.

به خاطر داشته باشید که نوجوانی زمان مهمی است تا فرزندتان مدیریت زمان را یاد بگیرد و اگر در به انجام رساندن تمام کارهایش به مشکل برمی خورد این وظیفه شماست که او را راهنمایی کنید و در برخی فعالیت هایش مداخله کنید تا آنها را کنار بگذارد.

 « اطمینان حاصل کنید که فشار بیش از حد به فرزندتان تحمیل نمی کنید. رفتن به یک مدرسه فوتبال ارزش آن را ندارد که فرزندتان از فرط خستگی حتی نتواند عملکرد خوبی از خود نشان دهد. »

اگر نوجوان شما در زمینه کنار آمدن با نیازهای بزرگسالی دچار مشکل شده است، می توانید از یک متخصص کمک بگیرید تا بفهمید فرزندتان چه تیپ شخصیتی دارد. همچنین متخصص سلامت روان می تواند به او در زمینه توسعه عادات سالم کمک کند.

در آخر به خاطر داشته باشید که برخی از نوجوانان و همچنین بسیاری از بزرگسالان پرمشغله بودن را یک حسن می دانند. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان می داند که ارزش شخصی او وابسته به این نیست که چقدر سرش شلوغ است و کارهای متعددی را هم زمان انجام می دهد.

 

ترجمه : آیسان پیرایش

منبع: www.verywellfamily.com 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *